Zalăul, gazda dezbaterilor pe marginea provocărilor din Sănătate

Provocările din domeniul sănătăţii, alături de câteva din soluţiile inovatoare implementate în Sălaj au fost prezentate joi, la Zalău, la „Întâlnirile europene din Transilvania (IET)”, eveniment organizat către Ambasada Franţei în România şi Direcţia Regională Cluj-Napoca a Institutului Francez din România.

Potrivit organizatorilor, întâlnirile se desfăşoară, începând cu 2010, în localităţi din Transilvania care găzduiesc experienţe unice şi inovatoare în ceea ce priveşte tematica abordată. Deschiderea oficială a avut loc miercuri, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, dezbaterile continuând joi, la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj din Zalău, evenimentul urmând a se va încheia vineri, în clădirea Cetăţii din Oradea.

În perspectiva unui schimb de practici, care urmăresc implementarea unor proiecte la nivel local, Întâlnirile europene din Transilvania, îşi propun să reunească un număr important de persoane şi actori, pentru a dezbate problema sănătăţii ca factor al inegalităţilor sau al oportunităţilor pentru teritorii. Pe durata celor trei zile, participanţii vor efectua o evaluare a situaţiei actuale, vor aborda aspecte diverse din domeniul sănătăţii în cadrul a cinci ateliere interactive şi vor finaliza discuţiile în jurul unei mese rotunde, afirmă organizatorii în prezentarea evenimentului.

Judeţul Sălaj a fost selectat pentru ediţia din acest an deoarece conduce numeroase proiecte inovatoare dedicate îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale furnizate pacienţilor, în parteneriat cu asociaţiile şi întreprinderile locale, printre care şi compania franceză Michelin. Zalăul găzduieşte o asociaţie cunoscută în România cu privire la bolile rare, aici funcţionând Centrul Pilot pentru Boli Rare NoRo.

Prezent la întâlnirea de joi, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, a vorbit despre aportul administraţiei judeţene la dezvoltarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, a cărei administrare a fost preluată în 2010. Acesta a prezentat investiţiile realizate, din diverse fonduri, la spitalului judeţean, în domeniul infrastructurii, aparaturii medicale şi a resurselor umane. Tiberiu Marc a precizat că un corp de clădite este practic nou, fiind integral renovat, alte trei corpuri ale spitalului sunt în diverse faze de reabilitare, a fost achiziţionată aparatură medicală performantă, iar medicii tineri sunt atraşi către unitatea medicală prin acordare de locuinţe de serviciu şi schimburi de experienţă în străinătate

„Sistemul de sănătate românesc este în continuare concentrat pe spitale. Sunt voci care spun că ar fi deja semnale şi intervenţii ca pacientul să fie în centrul sistemului. Este în continuare o ţintă şi un drum de parcurs până atunci, dar sunt semnale şi sunt lucruri demne de remarcat în acest sens. Serviciul public are, din păcate, o problemă legată de finanţare şi nu este, cred, doar problema României şi de aceea am căutat să completăm finanţările, cele care erau disponibile la momentul respectiv, cu alte surse, pornind de la fonduri europene, fonduri guvernamentale, resurse proprii proprii şi un parteneriat pe care l-am întreţinut continuu cu agenţii economici. Provocarea la care trebuie să răspundem acum este legată de modul în care poziţionează spitalul la nivel naţional şi regional, în contextul în care se intenţionează construirea unui spital regional de urgenţă la Cluj-Napoca, ce este şi centru universitar, în Oradea este un centru universitar şi suntem aproape de Ungaria şi există deja un turism medical”, a declarat sursa citată.

În acest context, Sean Perry, directorul platformei industriale Michelin Zalău, a menţionat sprijinul financiar acordat de companie spitalului judeţean, pentru a contribui astfel la dezvoltarea locală.

Lavinia Ghilea, directorul Direcţiei Managementul Proiectelor şi Dezvoltare Regională din cadrul CJ Sălaj a vorbit despre proiectul „Innov care”, implementat de Asociaţia Prader Willi prin Centrul NoRo, în parteneriat cu administraţia judeţeană şi care are ca obiectiv creşterea incluziunii sociale a pacienţilor cu boli rare, a rentabilităţii şi eficienţei din punct de vedere al costurilor.

Leave a Comment